Stony Mountain Institution

Stony Mountain Institution
Stony Mountain, Manitoba, Canada
Architecture, Renovation, Institutional Planning
Cohlmeyer Architecture

New security and locking systems were installed throughout the facility. These were supplemented with a closed-circuit television network. The social services addition, on the left, meets a renovated cellblock on the right. Open spaces like this reduce the need for cameras and the psychological impact of surveillance.

Strategic scheduling maintained the regular delivery of prison services through a complex, lengthy process of renovation and new construction.  

More than 130,000 square feet of new construction includes a library and an industrial training and production facility. Extensive additions and renovations were made to existing buildings, including the 100-year-old cellblocks that required comprehensive upgrades.

Mechanical, electrical and security systems were revised and updated. Pedestrian connections in and between buildings were reconfigured. Collaboration with the client, precise planning and scheduling allowed smooth operation of the prison throughout construction.

New construction in the penitentiary provides a safe and humane environment for the inmate population and meets the security requirements of Correctional Services Canada.

 

This passageway reflects the patterns of the historic buildings while providing pleasant, secure circulation.

 

The industrial training and production building provides work and educational opportunities to inmates in a secure environment.

Roofs of interior buildings are set at a 45-degree angle to prevent potential hiding areas and increase security.

Interior of the industrial training and production building.

Interior of the industrial training and production building.

 

Formerly a three-storey structure, this administration building was gutted and renovated into two, two-storey unit management centres. The management centres now connect directly with the floors of the adjoining cellblocks.

The building addition on the left houses unit management centres for inmates in the cellblock building to the right. Materials for the addition were selected in accordance with heritage building guidelines and to coordinate with the 100-year-old cellblock.

 
cohlmeyer-architecture-rennovation-institution-prison24.jpg

Eight checkpoint security stations were built as part of the revised circulation plan. Each station was independently designed to give consideration to unique sight lines, security, and to the risks posed by specific inmate groups.

 

The library benefits from a radial stack design that allows surveillance from a central point. Careful design of open spaces reduces the psychological impact of surveillance systems and the need for cameras.


Credits:
Structural Engineer, Crosier, Kilgour & Partners
Electrical Engineer, Action Consulting Engineers
Mechanical Engineer, Scouten Mitchell Sigurdson


Large and Complex