287 Broadway Avenue

287 Broadway Building Renewal
Winnipeg, Manitoba, Canada
Architecture, Renovation, Mitigation
Cohlmeyer Architecture

Comprehensive envelope reconstruction significantly improved thermal performance while lowering operating costs and improving the building’s visual appeal.

Building envelope reconstruction, interior renovations and mechanical improvements brought a deteriorating 1950s office building up to current building code standards with a significant increase in energy efficiency. 

Beginning with an analysis of structural needs, the renovation led to new roofing, cladding and windows, as well as a new entry, lobby, elevators and washrooms. Service cores and mechanical systems were replaced, once asbestos and other removals were completed. The existing basement was converted into a parkade. A restaurant was built at street level and several floors were remodelled for individual tenants.

With renovations carefully scheduled and coordinated over five years, the initial project goals were exceeded. The result is an accessible, fully modernized commercial complex with significantly lower operating costs.

 
 

Textured granite steps and an accessible ramp allow fluid movement at the entry.

A canopy of stainless steel projections draws attention to the entrance.

 

Black granite is used for wall tiles and flooring, which harmonizes with the tiles used on the exterior façade. The entry’s high-gloss ceiling visually guides visitors to the elevator.

cohlmeyer-architecture-rennovation-winnipeg-13.jpg
 

Artful aluminum fins punctuate the ends of the building and identify the main entrance.

 

Windows and blue terracotta tiles create strong horizontal bands along the facade. The terracotta tiles are a German product, and are attached to the building with clips rather than adhesives. This allows the tiles to serve as a rainscreen. They have a self-washing, recyclable, non-combustible ceramic surface. This is the first application of the material in Western Canada.

 
The basement was converted from office space to a parking garage.

The basement was converted from office space to a parking garage.

The entry lobby was reconfigured to allow easy access to the building and new food services. An addition the rear of the building houses a ramp to the parking garage below.

The entry lobby was reconfigured to allow easy access to the building and new food services. An addition the rear of the building houses a ramp to the parking garage below.


Elevator lobbies and washrooms were redesigned on each floor. Office layouts were customized for each tenant.

Elevator lobbies and washrooms were redesigned on each floor. Office layouts were customized for each tenant.


Credits:
Structural Engineer, Crosier, Kilgour & Partners
Electrical Engineers, Tower Engineering, Pro Engineering
Mechanical Engineer, Tower Engineering, G.D. Stasynec and Associates
Contractors, Thomas Design Builders, Stuart Olsen


Large and Complex