Appartements Le Parc

Appartement Le Parc
Montreal, Quebec, Canada
Architecture, Landscape Architecture
Cohlmeyer Architecture

Collaboration with the landscape architect led to this gracious landscaped entry. The team’s objective was to transform the steeply sloped areas surrounding the entry into a pedestrian-friendly, visually attractive space.

The first phase of work at Appartements Le Parc involved the creation of a more welcoming and accessible entrance. That success led to a second phase––the assessment and diagnosis of the buildings’ deteriorating exteriors and management of the extensive repairs.  

Areas leading to the entrance of the 300-unit apartment complex were inventively landscaped to mitigate the steep slope of the street. The entry was fitted with a glass canopy and the lobby was opened up to brighten the interior with natural light.

Subsequently, a complex technical analysis of the buildings’ aging facades revealed multiple failures. This led to extensive repairs including improvements to eliminate water leakage and to repair and stabilize the water-damaged brick of the exterior walls.

A redesigned entrance and repairs to the immense facades improved the appearance of this midcentury apartment complex and ensured its longevity.

 

The canopy was designed in collaboration with engineers specializing in structural glass. The canopy can be cleaned from above and drained through an internal system, keeping the entry clear of moisture.


A thorough analysis of the exterior of this 1950s apartment complex revealed water entering at many points, including through the brick facing and the window frames

In the lower zone of each brick section, the steel frame supporting the brick sagged. As the lower zone sagged, the upper zone stayed in place, creating a “fish mouth” opening. Water entered the wall and accumulated on top of the window frames where existing caulking blocked drainage, forcing the water into the building. Corrective measures included: removing water-damaged brick; resetting and pointing adjacent brick; reconnecting steel frames that support the brick to the structure; removing the caulking at window heads and inserting and sealing new flashing above the windows.

cohlmeyer-architeciture-building-facade-repair3.jpg
cohlmeyer-architeciture-building-facade-repair2.jpg

 
An opening in the exterior wall better identifies the entrance to pedestrians. New stairs and landscaping create a comfortable approach to a more welcoming entry.

An opening in the exterior wall better identifies the entrance to pedestrians. New stairs and landscaping create a comfortable approach to a more welcoming entry.

The front wall of the entry was relocated to create a more generous landing. A glass canopy was installed to define the entry point supported by carefully selected lighting and signage.

The front wall of the entry was relocated to create a more generous landing. A glass canopy was installed to define the entry point supported by carefully selected lighting and signage.


Credits:
Landscape Architecture, Hodgins et Associés, Architectes Paysagistes (HETA)
Structural Engineer, CPA Verre Structurel Inc.


Technically Excellent