Stony Mountain Institution

Stony Mountain Institution
Stony Mountain, Manitoba, Canada
Architecture, Renovation, Institutional Planning
Cohlmeyer Architecture

The woodworking shop is a fully equipped, large-scale manufacturing facility.

Existing heritage buildings at Stony Mountain Institution required extensive renovations. All new construction met stringent safety requirements for prison security while enhancing building use and aesthetic quality.  

New construction included a modern industrial training and production facility for inmates. Renovations to existing buildings included a revised circulation plan coordinated with the new buildings.

Mechanical and electrical systems and underground infrastructure were assessed, improved and harmonized with the existing infrastructure. Stringent security considerations, conforming to Correctional Services Canada guidelines, were integrated into the design.

Work in this building complex succeeded in meeting a broad range of technical challenges including a sophisticated locking system for cellblocks, appropriate heritage stonework, and preservation of historic buildings during demolition.

 

Air circulation and purification equipment installed outside the training facility ensures good interior air quality.

 

Corrections Canada employs strict rules for cell grille design and construction. These custom-designed grilles meet safety requirements, yet contain delightful patterns not usually applied in prison grilles. This design has become a standard model used in other Canadian penitentiaries.

Cell grilles separate social services areas from cellblocks. They form a part of the revised locking system created for the entire institution.

 
cohlmeyer-architecture-rennovation-institution-prison16.jpg

Most industrial buildings are box-like structures with little or no natural light. This industrial training building was constructed with lifted roof sections to house windows that open to northern light. Light falls indirectly onto the equipment and therefore does not produce glare, which increases overall safety.

 
cohlmeyer-architecture-rennovation-institution-prison27.jpg

Careful and meticulous design of the staircase maximized the use of standard dimensional materials and ensured minimal waste. Therefore, the cost to manufacture this aesthetically pleasing flight of steps was comparable to that of a standard staircase.

 

This bent steel bracketing is stronger than a typical welded bracket. It requires less steel when manufactured and is consequently cost effective.

 
cohlmeyer-architecture-rennovation-institution-prison20.jpg

Among the thoughtful details in this building is a V-shaped ventilation grille. This shape directs drainage to a single point. At the base of the grille, a custom cut stone sill diverts the water and reduces staining of the stone below.


Credits:
Structural Engineer, Crosier, Kilgour & Partners
Heritage Masonry Restoration, Alfred Wider
Contractor, Horta Construction


Technically Excellent