Movement Disorder Clinic

Movement Disorder Clinic - Deer Lodge Centre
Winnipeg, Manitoba, Canada
Architecture, Assessment and Restoration
Cohlmeyer Architecture

The addition to the Women’s Tribute Memorial Lodge and the site design provide accessible entry to the Movement Disorder Clinic.

A heritage building and modern addition merge harmoniously through the sensitive application of complementary and contrasting materials.  

Heritage assessments and extensive restoration were completed to preserve and stabilize the vacant Women’s Tribute Memorial Lodge, built in 1931 to serve war veterans. A two-storey addition and the rehabilitation of existing interior spaces enlarged and transformed the historic building into a 6,000-square-foot, multidisciplinary clinic.

The ripening colour of the exterior copper panels complements the weathered brick and stone of the original building and acknowledges its distinguished history.

 

The copper-clad addition is connected to the historic masonry building with glass. This transparency permits views from within the facility to the exterior and selectively reveals the interior to passersby.

 

Generous windows make daylight a defining feature of the building, brightening the reception area and adjacent corridors.

The glass at the entry allows staff to view clients entering and leaving the building.

 
cohlmeyer-architecture-restoration-winnipeg-13.jpg
The original 1931 structure was stabilized and restored over a two-year period following heritage requirements. The subsequent addition is a trapezoidal shape, wider at the front than it is at the back. This accommodates a welcoming entrance, reception desk and vestibule. The narrower end houses the elevator.

The original 1931 structure was stabilized and restored over a two-year period following heritage requirements. The subsequent addition is a trapezoidal shape, wider at the front than it is at the back. This accommodates a welcoming entrance, reception desk and vestibule. The narrower end houses the elevator.

 

The main-floor waiting room is spacious and uncluttered, with views of the surrounding landscape. Seating, which is set aside the main corridor, occupies a space that suggests the scale of a living room.

A simple palette of aluminum, steel, glass and copper was chosen to reflect the restrained use of materials in the original building design.

East elevation.

 
cohlmeyer-architecture-restoration-winnipeg-16.jpg

Newly created examination rooms in the old building can be used for sleep disorder testing. Custom-designed automated blinds make it possible to retain the original windows and natural light.

 

The driveway loops close to the entrance for clients to enter the building using a gentle ramp.

Restoration of the masonry and concrete walls and repairs to the windows and doors were critical to the stabilization and re-use of the heritage-designated building.

Restoration of the masonry and concrete walls and repairs to the windows and doors were critical to the stabilization and re-use of the heritage-designated building.


Credits:
Landscape Architect, Cynthia Cohlmeyer
Structural Engineer, Crosier, Kilgour & Partners
Mechanical Engineer, G.D. Stasynec and Associates
Electrical Engineer, PC Engineering
Contractor, Bockstael Construction

Awards:
Award Of Excellence, Prairie Design Awards, 2008
Institutional Conservation Award, Heritage Winnipeg Preservation Award for Excellence, 2007


Beautifully and Artfully Crafted